Viața în Coreea de Nord

Cum este sa traiesti in Coreea de Nord?
Coreea de Nord este cea mai restransa tara din lume. Uneori denumita Regatul Sihastru, Coreea de Nord se afla sub dictatura dinastiei Kim, de trei generatii.

Dupa razboiul din Coreea (1950 – 1953), o linie de armistitiu a fost creata de-a lungul Peninsulei Coreene, impartind Coreea in doua natiuni. Atunci, au fost separate cele doua Corei. Cativa ani mai tarziu, Coreea de Sud a devenit una dintre cele mai bogate natiuni din lume, in timp ce omologul sau de Nord a devenit cel mai sarac.
In afara de crearea de arme nucleare si de programul de adulare al poporului pentru Kim, ce mai stim despre Coreea de Nord?

De-a lungul anilor, a existat un aflux de refugiati din Coreea de Nord spre Coreea de Sud. Toti imigrantii au trecut periculos granita in China, inainte de a cauta refugiu in sud. Cei mai multi dintre ei au declarat ca principalul motiv al evadarii a fost foamea.

Electricitatea este insuficienta.
Energia electrica este limitata in Coreea de Nord. Aceasta este disponibila doar cateva ore pe zi. Doar monumentele lui Kim II Sung si alte cladiri importante dispun de electricitate non-stop. In cartea sa, Jang Jin Sung relateaza ca in Phenian, capitala Coreei de Nord, chiar si cu cele doua posturi de putere, ei nu pot furniza energie pentru mai mult de un district la un moment dat.

Coreea de Nord este complet intunecata pe timp de noapte, asa cum se poate vedea din imaginile surprinse din satelit. Fara energie electrica, oamenii trebuie sa indure vremea aspra in timpul lunilor de iarna. In partea de nord a tarii, temperatura scade uneori chiar si la – 17 grade Celsius.

Divertismentul in Coreea de Nord
Industria de entertainment este strict controlata de catre stat. Guvernul utilizeaza filme, carti, cantece si ziare pentru propaganda. Chiar si asa, multi nord-coreeni vizioneaza DVD-uri straine ilegale de contrabanda din China. Telenovelele din Coreea de Sud sunt cele mai populare. Inutil sa spunem, regimul vede acest lucru ca pe o amenintare. Guvernul incearca sa reduca proliferarea acestor produse de contrabanda prin arestarea vanzatorilor de DVD-uri si a celor care cumpara produsele.

Uneori, vanzatorii de astfel de DVD-uri sunt executati. Din cand in cand, autoritatile intrerup alimentarea cu energie electrica intr-un singur bloc si cauta in toate apartamentele pentru a inspecta daca exista produse de contrabanda. In mod ironic, politia vizioneaza filmele pe care le confisca in raiduri.

Religiile sunt strict interzise.
In Coreea de Nord, religiile nu sunt permise. Singurii Zei pe care nord-coreeni ii cunosc sunt cei din dinastia Kim. Oamenii fac referire la Kim II Sung ca la liderul suprem si la Kim Jong II ca la un Drag Lider. Prin anii de propaganda, oamenii sunt facuti sa creada ca liderii Kim sunt semizei. Cei mai multi oameni chiar cred ca Kim II Sung si Kim Jong II sunt fiinte perfecte, care nu au nevoie de a urina sau defeca.

Prezenta semnelor de lipsa de respect este pedepsita. In fiecare casa, fotografiile lui Kim II Sung si Kim Jong II sunt atarnate de perete. Pentru curatarea fotografiilor se foloseste o panza speciala. Uneori, autoritatile inspecteaza fiecare casa pentru a verifica daca fotografiile sunt curatate sau daca prezinta vreun defect.

Leave a Reply