SOS! Sistemul de frânare al mașinii are probleme! La ce indicii să fiu atent?

Uneori, o frana brusca poate salva o viata pe ultimul moment. Sistemul de franare al masinii este foarte important pentru ca acesta asigura de fapt siguranta soferului si a pasagerilor dar si a celorlalti participanti la trafic.

Spre exemplu, de dupa o masina iese un copil in plina strada sa isi recupereze mingea. O frana brusca poate preveni o tragedie! Din camp, iese o vulpe sau un iepuras in viteza. O frana brusca ii poate salva viata dar si bara masinii. Sistemul de franare insa poate pune probleme.

De cele mai multe ori, aceste probleme se pot rezolva cu o simpla vizita la specialist in cadrul unui service specializat. Insa cum poate sti soferul ca trebuie sa se prezinte la medic cu masina din pricina sistemului de franare si care sunt principalele semne care anunta acest lucru?

– Aprinderea indicatoarelor de bord – unul din cele mai concludente semne ca masina are probleme la sistemul de franare este aprinderea indicatorilor de culoare galbena sau rosie de pe bord. Atunci soferul va sti ca masina are nevoie de o inspectie amanuntita. Insa fara cunoasterea fiecarui simbol luminos din bord, problemele pot fi indicate insa ignorate din nestiinta sau din neglijenta. Asadar, indicatorul rosu este semnalul clar ca exista o defectiune mare la sistemul de franare, lichidul de frana are un nivel foarte scazut sau maneta de frana de mana este trasa.

– Aparitia unor zgomote ciudate in timpul franarii – franarea masinii nu trebuie sa prezinte niciun fel de zgomot, ci trebuei sa fie lina si insesizabila. Daca soferul insa aude un huruit sau un scartait in timpul franarii, acest lucru inseamna ca sunt uzate placutele de franare sau ca este blocat pistonul de etrier si necesita o inspectie facuta de personal specializat.

– Vibratii neobisnuite ale masinii in timpul franarii – trepidatiile si vibratiile din timpul franarii semnifica o deformare a discurilor de franare si necesitatea schimbarii acestora.

– Observarea unor scurgeri de lichid neobisnuite – lichidul de franare se poate scurge in momentul apasarii pedalei si acesta este un semn foarte ingrijorator.

– Schimbarea directiei masinii care nu isi mai urmeaza cursul drept – semnifica faptul ca la placutele de franare a ajuns ulei sau vaselina iar roata nu mai poate frana, provocand adevarate dezastre.

Important!
Specialistii recomanda soferilor care se confrunta cu una sau mai multe din aceste probleme sa mearga degraba la service. De asemenea, periodic, masina trebuie verificata printr-o revizie tehnica la un profesionist, iar capacitatea de franare este unul din cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le ia in considerare acesta.

Lasă un răspuns