Scurt istoric al ascensoarelor

Stiati ca primul ascensor comercial din lume a fost instalat de compania de ascensoare Otis în magazinul universal E.V. Haughwout & Co. din New York, în martie 1857?

Ulterior, au urmat categoric imbunatatiri ale liftului, astfel ca in anul 1861, moment in care au fost ancorate anumite corzi pentru siguranta, ascensorul a capatat o susținere mai rezistenta ceea ce a condus la increderea oamenilor in acesta, fiind din ce in ce mai dorit.

Dar ce a mai adus nou inventivitatea stramosilor nostri in materie de ascensor? Iata ca in anul 1863 William Miller a inventat primul ascensor cu coloană de suport elicoidală pentru ridicare și care stopa căderea cabinei, iar in anul 1867 frații Otis au primit Medalia de Aur pentru „cea mai mare invenție pentru companiile mici”.

Istoria ascensorului cuprinde si munca depusa de Richard Waygood in 1868 cand a obținut patentul pentru primul ascensor hidraulic pentru transportul de persoane.

Imbunatatirile au curs si vor curge si de acum inainte atat in ceea ce priveste mecanismele de functionare (folosirea altor “combustibili”, usi mai rezistente (de fier) desi in prezent sunt mai cautate cele cu usi si chiar cabine de sticla, cat si in ceea ce priveste design-ul personalizat (forma, culoare, dimensiuni s.a.).

Dar cand au inceput ascensoarele sa functioneze cu curent electric? In anul 1878 a fost lansata ideea inginerilor de la Siemens, din Germania, insa liftul electric a început sa fie materializat dupa 9 ani si doar in SUA și Marea Britanie.

Era sa uit! Lifturile erau actionate manual la inceputurile lor, de un anumit personal, insa la inceputul secolului al XX-lea, compania Otis a adaugat așa-numitul buton „Push”, care a ușurat folosirea ascensoarelor.

O curiozitate o reprezinta codurile privind functionarea ascensoarelor prin care era restrictionata viteza. Cu titlu de exemplu arat ca in anul 1918 codul din New York City restricționa viteza la 700 picioare/minut (cca 213 m/minut), iar în 1931 această limita maxima a fost revizuită si au fost instalate ascensoare cu viteza de 1000 picioare/minut (cca 304 m/minut) în Empire State Building.

Primul lift cu inchidere si pornire automata a fost brevetat in SUA in anul 1929.

Hitachi a început producţia de lifturi pentru zgârie-nori în 1968, cu modele ce atingeau o viteză de 18 km/oră, pentru a echipa clădirile înalte din centrul capitalei japoneze. In Bucuresti lifturile semanau cu ceea ce se regaseste in Universitatea Bucuresti.

Promovare site oferita de OviNetwork.

Leave a Reply