Într-un final, brandul influențează decizia clientului!

Astăzi discutam la serviciu cu o colegă pe tema: “Cât de greu este să schimbi mentalitatea celor ce vor să fie cu un pas înaintea “concurenței”, bazându-se pe un singur criteriu: Prețul!”. Atât eu cât și colega mea, am colaborat cu suficient de multe firme pe plan local sau zonal, pentru a ne face o impresie despre mentalitatea pe care o au șefii și despre măsurile pe care într-un final le și iau, în speranța că vor distruge concurența.

Mulți însă, adică majoritatea neglijează un aspect extrem de important, despre care vom vorbi în cele ce urmează: BRANDUL, bineînțeles acolo unde este cazul, deoarece cei mai mulți nu reușesc să treacă de la “un simplu nume” la “Brand”.

De ce brandul? Care este adevărata valoare a brandului? Simplu: Brandul are un impact decizional foarte ridicat asupra alegerii clienților! Mulți știu asta, puțini iau și în considerare acest lucru!

Nu trebuie să fii expert în marketing pentru a ajunge la această concluzie. Procedați la fel ca mine și puneți-vă în locul clientului, și vă dau un exemplu din domeniul meu de activitate și anume IT Hardware: “Sunt un om de rând și laptop-ul meu îmi face probleme. Cum nu reușesc să-i dau de cap problemei, voi căuta un service autorizat pentru a-mi rezolva problema”. Nimic special până aici, însă prima problemă o veți întâmpina atunci când veți observa că majoritatea service-urilor descoperite susțin și îți dau și impresia că fac același lucru, drept urmare, vei fi lovit de indecizie.

Bazându-te pe 3 criterii esențiale, vei încerca să descoperi cea mai bună alegere pentru tine sau pe scurt, raportul calitate-preț care să vină în ajutorul clientului, adică al tău. Automat, vei avea în vedere:

  • Calitatea produselor cu care se lucrează și a serviciilor oferite
  • Oferta de preț cea mai bună
  • Garanția calității, suportul oferit și experiența finală, care include satisfacția lucrării, timpul de execuție și etc, sunt foarte multe criterii.

Având în vedere faptul că nu aveți nicio idee despre activitatea firmelor descoperite sau modul în care lucrează, în timp ce toate pretind că pot face același lucru, fiecare “lăudându-se” mai mult, ce decizie vei lua? Acum, pentru că există concurență, fiecare business va investi în campania ei de promovare, advertising și alte metode prin care pot ajunge la urechile potențialilor clienți și va pretinde că EL reprezintă soluția perfectă pentru nevoile voastre, și așa fiecare începe să-și adreseze cuvinte de laudă la propria adresă. Abia de aici brandul își intră în rol!

Imaginați-vă acum, asemeni exemplului de mai sus, că sunteți în căutarea unui service IT, și din multitudinea de business-uri găsite, veți remarca o afacere ce și-a dezvoltat un brand și “promite” altceva în comparație cu restul. Ce observăm? Observăm două mari lucruri, să le zicem așa: Brandul care se face remarcat prin ceva diferit și restul! Decizia acum vine de la sine: Ce poți alege? Brandul sau un alt business la aleator din marea mulțime?

Ce am vrut să subliniez prin cele spuse mai sus? O idee principală: “Până când nu îți dezvolți propriul brand și te bazezi pe el în strategia ta de marketing, nu poți pretinde că poți veni cu ceva nou și inovativ, despre care publicul să nu mai fi auzit/văzut în altă parte”. Cum poți face asta? Simplu! Folosește-te de strategia ta de marketing pentru a-ți dezvolta brandul de la început, venind cu ceva inovativ, pentru a încerca să te faci remarcat în “acea mulțime”. Altfel, nu am niciun motiv să te aleg pe tine din acea mulțime, indiferent de banii aruncați în advertising, like-uri pe Facebook sau SPAM prin Google, și sunt atâtea exemple.

În concluzie, pornind de la premisa că toate produsele sau serviciile oferite sunt asemănătoare sau identice, va câștiga business-ul ce în timp și-a dezvoltat un brand. Acum, întrebarea mea este: În cazul în care ați avea un business, indiferent de domeniul de activitate, ce măsuri credeți că ați putea lua/ce aspect ați dezvolta, pentru a veni în ajutorul clientului, pentru ca el să vă aleagă ulterior din acea “mulțime”?