HardDisk-urile vor înceta să se mai fabrice?

Mă întreb lucrul ăsta deoarece de când au intrat SSD-urile în peisaj, toată atenția este îndreptată către ele, iar HDD-urile sunt lăsate total în spate, fiind eclipsate de noile Disk-uri.

Dacă în anii trecuți SSD-urile aveau un preț foarte mare și spațiu de stocare mic în comparație cu un HDD, astăzi sunt ceva mai ieftine și cu siguranță prețul lor va deveni din ce în ce mai mic iar spațiul de stocare din ce în ce mai mare.

În urmă cu doi ani, eram pe un forum și se vorbea despre diferențele dintre un SSD și un HDD, iar un membru care deja avea SSD spune la un moment dat ceva de genul că un SSD îți dă impresia că ai 50GB memorie RAM. Vă dați seama ce-a fost în mintea mea în acel moment.

Însă, având în vedere că un HDD de 1TB are un preț de aproximativ 250 de Lei, iar un SSD de 120GB depășește cu puțin prețul unui HDD de 1 TB, majoritatea care au nevoie de spațiu de stocare cât mai mare se vor îndrepta cu siguranță către un HDD.

Să revenim totuși la întrebarea mea, și anume dacă vor înceta HDD-urile să se fabrice. Pe de o parte tind să cred că DA, iar pe de alta că NU, haideți să spun și de ce.

  • HDD-urile nu vor înceta să dispară pentru că ele au o capacitate de stocare de până la 16TB! Iar atunci când ai nevoie de un spațiu uriaș nu-ți permiți să dai de 10 ori mai mult pentru a avea tot spațiul de care ai nevoie pe un SSD. Așadar, eu am găsit aici un ghid prin care poți să-ți cumperi un HDD la un preț foarte mic.
  • HDD-urile vor înceta să dispară dacă SSD-urile fac o mișcare decisivă în următorii ani, și anume dacă vor adăuga spațiu de stocare din ce în ce mai mare iar prețul să rămână totuși echilibrat. După cum vă spuneam mai sus, un HDD de 1TB costă cel mult 250 de Lei, ei bine dacă un SSD de 1TB în următorii ani va ajunge la un preț de aproximativ 500 de Lei, cu siguranță HDD-urile vor înceta să se mai fabrice.

Așadar, asta-i părerea mea legată de o eventuală dispariție a HDD-urilor. Cert este că nu vor dispărea în următorii 10 ani, dar la un moment dat nu vor mai fi. Vă mai aduceți aminte de unitățile optice Floppy și CD-ROM? Se mai fabrică acestea? Nu.