Diferențele dintre sindromul premenstrual și simptomele timpurii ale sarcinii

Sindromul premenstrual (PMS) este asociat cu mai multe simptome care sunt oarecum similare cu manifestările precoce ale sarcinii. Din acest motiv, multe femei pot avea dificultăți în determinarea cauzei apariției lor și numai un medic poate sa lamureasca situatia. Care este similitudinea simptomelor la PMS și la începutul sarcinii, care este diferența lor, o sa aflam in acest articol.

Simptome comune

Analizând toate simptomele posibile și caracteristice, medicii le pot identifica pe acelea comune care sunt caracteristice pentru PMS și sarcină. Primul lucru pe care pacienții acordă atenție este modificarea dispoziției. Iritabilitatea, anxietatea, tristețea, apatia, pot fi caracteristice atât pentru sindromul premenstrual, cât și pentru sarcină.

De obicei, schimbările de dispoziție dispar literalmente în prima zi de menstruație. Dar dacă acestea persistă o perioadă mai lungă de timp, există o întârziere în menstruație, nu este inutilă efectuarea unui test de sarcină.

Medicii spun că schimbările de dispoziție care există de mult timp pot indica evoluția depresiei. Prin urmare, dacă aceste simptome persistă mai mult de 2 săptămâni, atunci trebuie să consultați un medic. Potrivit statisticilor, aproximativ 10% dintre femeile aflate la începutul sarcinii suferă de depresie, precum și modificări ale dispoziției.

Constipație

Schimbările de fond hormonal pot provoca constipație la femei, precum și alte tulburări ale tractului digestiv. Activitatea hormonilor poate afecta peristaltismul intestinal. Statisticile arată că aproximativ 38% dintre femei suferă de constipație în timpul sarcinii.

Se știe că simptome similare pot să apară și la femei înainte de apariția menstruației, precum și în diferite perioade ale ciclului menstrual. Dar în timpul menstruației, peristaltismul intestinal este restabilit, iar problema dispare singură. In timpul sarcinii, aceste simptome pot persista mai mult în primul trimestru de sarcină. De asemenea, în ultimele etape ale sarcinii, constipația nu este, de asemenea, neobișnuită.

Modificări ale sânilor

Schimbările la nivelul sânului, de exemplu, umflarea acestora, creșterea, pot fi un simptom al apropierii menstruației, dar pot indica și începutul sarcinii. Simptomele care indică PMS sau sarcina pot varia de la femeie la femeie:

  • senzații dureroase;
  • senzitivitatea la sân;
  • schimbarea culorii sfarcurilor.

În primele etape ale sarcinii, o femeie poate simți umflarea sânilor. Simptome similare pot apărea la 1-2 săptămâni după concepție și persistă până la naștere.

Somnolenţă

Dezvoltarea hormonului progesteron va contribui la oboseală și somnolență severă, întotdeauna doriți să dormiți, oriunde și în orice poziție. Aceste simptome sunt caracteristice nu doar pentru sarcină, ci și pentru anumite boli, de exemplu, anemia cu deficit de fier.

Performanța scăzută poate fi caracteristică pentru anumite faze ale ciclului menstrual, iar odată cu apariția menstruației, starea și performanța pot fi restabilite.

Prezența sângerării

Prezența sângerării nu este un semn că nu există sarcină. Nu trebuie să uităm de așa-numita sângerare de implantare, care se poate produce la 10-14 zile după fertilizare și se explică prin implantarea ovulelor în peretele uterului.

Simptomele sângerării de implantare nu sunt tipice pentru toate femeile. Unele pur și simplu nu observă aparitia acesteia, deoarece cantitatea este mai mica  decât în timpul menstruației normale. Există, de asemenea, un dezavantaj: uneori, aparitia poate fi percepută de femei ca fiind începutul menstruației.

Spasmele

Apariția spasmelor poate fi caracteristică atât pentru primele etape ale sarcinii, cât și pentru debutul menstruației. Spasmele care pot apărea la începutul sarcinii sunt foarte asemănătoare cu simptomele PMS.

Modificarea apetitului

Creșterea poftei de mâncare sau apariția unor obiceiuri alimentare neașteptate pot fi caracteristice atât pentru PMS, cât și pentru simptomele precoce ale sarcinii. Înainte de debutul menstruației, multe femei au un apetit crescut. Se crede că astfel de dependențe apar din cauza activitatii hormonilor.

Simptomele caracteristice doar pentru sarcină

Cu toate acestea, există simptome care indică numai sarcina. Dar, pentru a o confirma, este necesar un test de sarcină, precum și o consultare medicală.

Întârzierea menstruației

Când apare o întârziere a menstruatiei, multe femei efectuează un test de sarcină care poate înlătura toate îndoielile. Dar, totuși, numai un doctor, după o examinare, poate spune sigur dacă o femeie este însărcinată sau nu.

Astăzi, multe femei sunt extrem de sensibile care arată răspunsul chiar înainte de apariția menstruației. Dar, totuși, există motive care pot explica întârzierea:

  • stresul;
  • greutate corporală redusă;
  • unele boli ginecologice;
  • administrarea contraceptivelor orale;
  • tulburări hormonale, boli ale sistemului endocrin;
  • debutul menopauzei.

Greața

Apariția grețurilor dimineața este unul dintre cele mai fiabile simptome ale sarcinii. Potrivit statisticilor, aceasta apare la 80% dintre femei în primele săptămâni de sarcină, până la 9 săptămâni.

Când trebuie să consultați un medic?

Dacă o femeie suspectează sarcina și testul a arătat un rezultat pozitiv, atunci consultația medicului este obligatorie. După examinarea și confirmarea sarcinii, medicul va dezvolta o tactică pentru gestionarea sarcinii.

Dacă testul a arătat un rezultat negativ și menstruația nu a început în decurs de 1-2 săptămâni, recomandarea medicului este, de asemenea, obligatorie. Este necesar să se înțeleagă motivul întârzierii, deoarece în unele cazuri, un test de sarcină poate să nu dea rezultatul corect.

Numai un medic, după examinarea și efectuarea unor teste, poate determina cauza adevărată a întârzierii menstruatiei și, dacă este necesar, să prescrie tratamentul.

Leave a Reply