Diferenta dintre examenul pentru atestat auto si examenul pentru permis

Examenul pentru atestate auto ARR este recunoscut drept cel mai dificil examen pe care il poate sustine un sofer. Cu toate acestea, soferii care incearca sa obtina atestat pentru transport marfa, persoane sau ADR au avantajul de a fi trecut deja prin cel putin un examen auto, daca nu chiar mai multe, dupa caz.

Pentru un doritor de permis, examenul de categorie B spre exemplu, poate parea o adevarata provocare, dar parte din nivelul de dificultate este explicat si de lipsa de experienta. Spre exemplu, nivelul de promovabilitate al examenului pentru atestate ARR, desi clar de cateva ori mai dificile, este mai mare decat rata de promovabilitate pentru examenul de categorie de permis.

Care sunt diferentele intre cele doua examene?

1. Testul grila. Ambele examene contin un test grila insa testul grila pentru examenul de categoria B de permis spre exemplu contine 26 de intrebari pe cand testul grila pentru examenul de atestat contine 40 de intrebari. Diferente exista si in ceea ce priveste timpul limita acordat pentru completarea intrebarilor dar si in variantele de raspuns. La examenul teoretic pentru permis, fiecare raspuns poate avea variante multiple de raspuns sau nici o varianta. In cazul examenului pentru atestat, fiecare intrebare are o singura varianta de raspuns.

2. Sectiuni multiple. Pentru obtinerea unui atestat de transport marfa sau transport persoane soferii trebuie sa sustina un examen mult mai complex din punct de vedere al structurii decat cel pentru obtinerea categoriilor de permis. Pe langa sectiunea de test grila, acest examen contine si o sectiune cu 6 studii de caz, fiecare cu o serie de intrebari. Examenul pentru atestat dureaza 4 ore.

3. Metoda de studiu. Pentru ca cele doua examene sunt atat de diferite ca mod de desfasurare este normal sa difere si metodele de studiu necesare. Ca si in cazul examenului teoretic pentru permis, exista chestionare specifice pentru pregatirea sustinerii atestatului. Aceste chestionare disponibile online pe arr.i-drpciv.ro contin doar intrebari oficiale si sunt prezentate in acelasi format ca si examenul. Pe langa chestionare, pentru pregatirea examenului ARR exista, tot online, si liste de intrebari libere cu sugestii de raspunsuri si studii de caz rezolvate.

4. Experienta. Pentru a sustine un examen de categoria B de permis, spre exemplu, nu este nevoie de nici un fel de experienta anterioara – cu exceptia cursurilor scolii de soferi. Pentru obtinerea unui atestat transport marfa sau transport de persoane candidatii trebuie sa detina deja permis, deci sa aiba un anumit nivel de experienta. Experienta ajuta candidatii pentru acest examen sa se descurce mai bine cu intrebarile mult mai dificile.

atestat pt transport marfa, persoane sau adr

Leave a Reply