Cum alegem uleiul de măsline?

Bogatia nutritionala si proprietatile pe care uleiul de masline virgin le ofera preparatelor tale sunt incomparabile spre deosebire de alte uleiuri, vegetale sau animale. Exista numeroase varietati de ulei de masline, in functie de tipul de masline utilizat pentru a-l elabora. Insa cum putem fi siguri ca il alegem pe cel potrivit? Iata cateva criterii.

Recunoaste un ulei de masline de calitate. Dincolo de preparatul culinar in sine, condimentele, asezonarile raman un element esential pentru reusita acestuia. Uleiul ales nu scapa nici el de aceasta regula. Mai multe elemente intra in asigurarea unui ulei de masline de calitate. Intai si intai, calitatea maslinelor folosite are o mare importanta precum si recolta care ar trebui sa se faca manual, fapt ce ne asigura ca maslinele nu au suferit un soc prea mare. Presarea la rece in urmatoarele ore de la recoltare este in egala masura determinata. Asigura-te de faptul ca aceste elemente figureaza pe eticheta flaconului de ulei de masline.

Opteaza pentru un ulei de masline extra virgin. Uleiul de masline extra virgin este considerat cel mai bun in special din cauza continutului scazut de acid oleic. In realitate contine mai putin de 1%. Compozitia sa, pe baza de masline, obtinute prin prima presare la rece este in egala masura la originea calitatii sale. Ceea ce inseamna si ca se pastreaza pentru mai mult timp fara probleme.

Cumpara ulei de masline in canitate mica. Atentie. Spre deosebire de vin, uleiul de masline nu devine mai bun odata cu trecerea timpului. De aceea, trebuie sa il cumperi, pe cat posibil, in cantitati mici si sa nu il conservi pentru o perioada prea lunga de timp deoarece, atunci cand imbatraneste, uleiul de masline se oxideaza si isi pierde savoarea. Verifica inainte sa il cumperi daca are o data limita de conservare pe eticheta. Un ulei de masline bun se conserva in general maxim un an.

Un alt lucru important, uleiului de masline nu ii place nici lumina zilei, nici lumina artificiala. Drept urmare, prefera un flacon inchis la culoare decat unul transparent si aseaza-l intr-un dulap de bucatarie, departe de lumina.

3 Comments

Leave a Reply