Chiriașii pot profita de certificatele energetice

În cazul în care nu ati aflat înca despre certificatele energetice, acestea reprezinta certificate informative cu privire la performanta energetica a unei cladiri si o încadreaza pe aceasta într-o anume clasa energetica.

De astfel de certificate energetice pot profita potentialii chiriasi sau persoane care sunt în cautarea unei locuinte pe care intentioneaza sa o achizitioneze.Cu atât mai utile sunt niste astfel de certificate daca locuinta respectiva se afla într-o zona rezidentiala sau într-un cartier scump, pretul acesteia fiind si el unul considerabil.

Important pentru un viitor chirias sau cumparator este si pretul pe care va trebui sa-l plateasca lunar pentru întretinerea casei sau apartamentului în care are de gând sa se mute. Într-un certificat energetic este mentionat consumul tuturor instalatiilor electrice dintr-o lucuinta si al electronicelor si electrocasnicelor din aceasta.

Daca de exemplu o persoana are alocata lunar o anumita suma de bani destinata închirierii unui apartament aceasta poate solicita proprietarul certificatul de performanta energetica si astfel va putea afla daca suma respectiva pe care vrea sa o aloce lunar acestui lucru îi va permite sa locuiasca în casa sau apartamentul cu pricina.

Daca un proprietar are ca scop închirierea sau vinderea unui imobil iar acesta nu detine un certificat energetic, orice posibila tranzactie efectuata va fi declarata nula, certificatul energetic devenind obligatoriu din anul 2013, acesta fiind însa implementat înca din 2007 odata cu aderarea tarii noastre la Uniunea Europeana.Un astfel de certificat energetic se poate realiza destul de usor, cu un anumit numar de acte necesare, care necesita aproximativ o saptamâna de asteptare de la depunerea acestuia.

Este recomandata întocmirea unui certificat energetic cât mai repede pentru a nu întârzia eventualele tranzactii respectiv vânzarea sau închirierea unui imobil. Daca o persoana are nevoie de închirierea sau acizitionarea urgenta a unei locuinte probabil nu va fi foarte încântata de acea întârziere de aproximativ o saptamâna cauzata de întocmirea unui certificat de performanta energetica.

În concluzie, tuturor proprietarilor le este recomandat sa-si faca certificate energetice ale locuintelor respectiv proprietatilor imobile pe care le detin pentru a nu întâmpina probleme care pot cauza întârzieri sau chiar anularea unei posibile tranzactii ce implica vinderea sau inchirierea imobilului.