Cetoacidoza diabetică

Cetoacidoza diabetică este o complicație periculoasă a diabetului la unii pacienți care au un control slab al zahărului din sânge. Această afecțiune survine atunci când organismul nu are insulină timp îndelungat, ceea ce duce la o creștere accentuată a nivelului de glucoză din plasmă. Problema poate apărea prin încălcarea planului de masă, refuzul de a lua medicamente. Dezvoltarea cetoacidozei poate duce la greață, dureri abdominale și tulburări ale conștiinței, necesită spitalizare și măsuri terapeutice intensive pentru a preveni coma. Din fericire, cetoacidoza este bine eliminată prin corectarea terapiei.

Complicațiile diabetului: cetoacidoza

Controlul zahărului din sânge este o sarcină dificilă și dacă concentrațiile plasmatice de glucoză sunt prelungite pentru o lungă perioadă de timp, se poate dezvolta cetoacidoza. Pentru persoanele cu diabet zaharat, în special tipul 1, este vital să se respecte regimul de insulină, fie că se injectează zilnic sau se foloseste o pompă de insulină. În cazul în care dieta este încălcată, există multi carbohidrați în alimente sau dozele de insulină sunt calculate incorect, pacientul nu ia medicamentele prescrise sau refuză injecțiile cu insulină, riscul de a dezvolta această complicație crește semnificativ. Cu o variantă extremă de cetoacidoză, este posibilă dezvoltarea comei cetoacide, în care este necesară resuscitarea.

Zahărul din sânge și efectele sale

Când există prea puțină insulină hormonală în organism, nivelul zahărului din sânge se poate ridica cu mult peste normă, deoarece organismul își pierde capacitatea de a utiliza glucoza pentru producerea de energie. În cetoacidoză, metabolismul suferă în mod semnificativ, se acumulează compuși acizi (acidoză), deoarece în loc de glucoză se folosesc grăsimi pentru a produce energie, ducând la formarea de compuși toxici numiți cetone (corpuri cetone). Aceste cetone se acumulează în sânge și intră în urină.

Insulina este produsă în mod normal în pancreas. În cazul diabetului de tip 1, oamenii au nevoie de surse externe de insulină pentru a menține glicemia la un anumit nivel. Cetoacidoza diabetică este rezultatul unei deficiențe semnificative sau al deficienței totale a insulinei, care scade cantitatea de zahăr din sânge, permițând glucozei să intre activ în celule. Prin urmare, această complicație este mult mai frecventă la pacienții cu diabet zaharat de tip 1.

Rolul si deficiența insulinei

Deși se crede că este o complicație tipică pentru diabetul de tip 1 (dependent de insulină), cetoacidoza se poate dezvolta, de asemenea, la pacienții cu diabet zaharat de tip 2. Acest lucru este posibil atunci când aceștia suferă de infecții grave, sunt stresați sau iau anumite medicamente care afectează concentrațiile plasmatice de glucoză. Diabetul prelungit, slab controlat poate fi unul dintre cei mai importanți factori de risc pentru dezvoltarea cetoacidozei diabetice la pacienții cu diabet zaharat de tip 2. Experții cred că aproximativ o treime dintre pacienții cu cetoacidoză diabetică au diabet de tip 2 și două treimi dintre pacienți au diabet zaharat tip 1.

În cel mai rău caz, cetoacidoza fără îngrijire de urgență și administrare a insulinei poate fi fatală. Cu toate acestea, mortalitatea este strâns legată de influența diferitelor cauze. O persoană care a fost recent diagnosticată cu diabet zaharat sau care a încetat să mai ia insulină, din cauza căreia s-a dezvoltat cetoacidoza, riscul de mortalitate prematură este mai mic de 1%. Cu toate acestea, dacă cetoacidoza diabetică apare în contextul unui atac de cord sau al unei alte boli grave, acest risc crește.

Afecteaza erorile alimentare?

La persoanele care nu știu încă că au diabet și dieta lor este bogată în carbohidrați și grăsimi, este primul episod de cetoacidoză care duce la diagnosticare. La persoanele cu diabet deja diagnosticat, dezvoltarea cetoacidozei înseamnă că nivelul zahărului din sânge este scăpat de sub control: nutriția trebuie ajustată și dozele de insulină sau medicamentele luate trebuie revizuite.

Nivelul zahărului din sânge se schimbă pe tot parcursul zilei. Glicemia după ce persoana s-a trezit și înainte de a mânca este de obicei mai mică. Un nivel al zahărului din sânge de cel puțin 5,5 mmol / l este considerat normal. Un nivel de glucoză din sânge determinat aleatoriu de cel puțin 11,1 mmol / l indică diabetul.

În cetoacidoză, glucoza crește de obicei de la 13,0 la 19,0 mmol / l. Nivelul mediu de glucoză din sângele unui pacient cu cetoacidoză diabetică este de șase până la opt ori mai mare decât nivelul normal al glucozei din sângele persoanelor sănătoase.

Simptome precoce de cetoacidoză: slăbiciune și greață

Pentru a inversa creșterea glicemiei și acumularea de corpuri cetone în sânge, pacienții ar trebui să poată recunoaște simptomele precoce ale cetoacidozei diabetice. Acestea includ setea crescută, și urinarea frecventă. De asemenea, există o pierdere în greutate inexplicabilă, chiar și pe fondul apetitului normal. De asemenea, apare greața și mirosul emanat al fructelor putrede prin respirație și piele, slăbiciunea și oboseala, nivelurile ridicate ale glicemiei și creșterea numărului de corpuri cetone în urină.

De asemenea, este important să știți despre simptomele progresive ale cetoacidozelor diabetice și semnele de deshidratare: dureri abdominale și crampe, greață cu vărsături, transpirație, frisoane, piele uscată. Modificările comportamentale, tulburările vizuale și confuzia și somnolența severă sunt, de asemenea, tipice.

Mai ales periculos este dezvoltarea de cetoacidoză pentru copii și adolescenți. Aproximativ 50% dintre copiii cu cetoacidoză diabetică intră în unitatea de terapie intensivă și necesită un tratament foarte activ cu fluide și insulină.

La copii, există două motive principale pentru spitalizarea urgentă în spital. În primul caz, aceștia sunt copiii care dezvoltă diabet, dar nu este încă diagnosticat. Au greață, stare de rău, durere abdominală, tipică pentru cetoacidoză. A doua opțiune apare la copiii care suferă deja de diabet. Cetoacidoza este provocată de lipsa injecțiilor de insulină sau a aparitiei infecțiilor acute grave. În plus, copiii care utilizează pompe de insulină pot merge la spital cu cetoacidoză datorită disfuncției sale, atunci când defecțiunea nu este recunoscută și copilul nu primește dozele necesare de insulină.

Leave a Reply