Care este efectul asupra sănătății a vitaminei D

O proporție semnificativă a adulților din lume nu are suficienta vitamina D, ceea ce afectează negativ speranța de viață a oamenilor. Deficitul de vitamină D este asociat cu multe boli grave și afectiuni cum ar fi cancerul, bolile de inimă, diabetul zaharat, progresia sclerozei multiple, procesele degenerative din creier, tuberculoza, iar la unii pacienți chiar depresia, osteoporoza și răcelile frecvente.

Vitamina D: de ce este atât de importanta?

Potrivit datelor moderne, vitamina D are proprietățile unui hormon steroid, care afectează diferite gene în țesuturi. Vitamina D se formează în piele de la precursorii inactivi sub influența radiației UV, în plus, provine si din alimente. Sub acțiunea vitaminei D, până la 1000 din cele 21000 de gene active din genomul uman sunt activate, dintre care unele sunt direct legate de activitatea creierului uman și a inimii sale.

Treizeci și șapte de țesuturi diferite din corpul uman utilizează vitamina D și trebuie injectate continuu cu aceasta pentru o funcționare adecvată. În mod natural, alte vitamine și minerale, în special magneziu și calciu, sunt necesare pentru un metabolism complet, dar un număr tot mai mare de studii subliniază faptul că o cantitate insuficientă din acest compus poate afecta în mod semnificativ sănătatea și poate scurta speranța de viață.

Impactul asupra sănătății umane

Într-un studiu publicat în ediția din septembrie a The British Medical Journal, cercetătorii au examinat probe de sânge de la mai mult de 95.000 de participanți timp de aproape 40 de ani și au constatat că genele asociate cu concentrații constant scăzute de vitamina D cresc riscul decesului precoce. Alte vitamine nu au dezvăluit o conexiune similară.

De-a lungul perioadei de studiu, persoanele cu aceste gene au avut o mortalitate mai mare cu 30% și un risc mai mare de deces din cauza cancerului (cu 40% mai mare). Deși studiile anterioare au arătat o legătură între deficitul de vitamina D și creșterea mortalității, probabilitatea ca o concentrație redusă de vitamina D să fie rezultatul unei sănătăți proaste poate distorsiona aceste rezultate. Prin urmare, este important să se controleze aportul acestui compus pentru a se păstra sănătatea cât mai mult posibil și pentru a se reduce riscul bolilor grave.

Efect asupra activitatii creierului si asupra sistemului nervos

Nu cu mult timp in urma, expertii au descoperit ca, in randul pacientilor care au avut un stop cardiac brusc, aproximativ 65% dintre persoanele care au avut deficit de vitamina D au dezvoltat complicatii neurologice la sase luni dupa externarea de la spital comparativ cu 23% dintre pacienții care au primit o doza normala de vitamina D.

În plus, 29% dintre pacienții cu deficiență de vitamina au murit la șase luni după un atac de cord, în timp ce toți pacienții cu o concentrație normală de vitamina D au supraviețuit.

Vitamina D acționează ca un modulator în dezvoltarea creierului în copilărie și ca neuroprotector la adulți. Deficitul de vitamina D cauzează apoptoza neuronilor cerebrali, inhibând creșterea și supraviețuirea neuronilor, ducând la tulburări neurologice. La pacienții supuși resuscitării după stopul cardiac subit, disfuncția neurologică este cauzată în principal de stresul oxidativ excesiv, de radicalii liberi și de răspunsul imun. Vitamina D activează mecanismele antioxidante și reglează sistemul imunitar, reducând concentrația citokinelor proinflamatorii, protejând creierul în astfel de patologii.

Ce boli sunt posibile in caz de hipovitaminoza?

Publicat în ediția online a revistei de Neurologie, studiul a rezumat rezultatele obținute în determinarea concentrației acestei vitamine la 1658 de pacienți cu vârsta de peste 65 de ani care nu suferă de demență. Aproape 200 de subiecți au dezvoltat demență, iar peste 100 de pacienți au prezentat semne de boală Alzheimer în următorii șase ani.

Oamenii de stiinta au descoperit ca, in comparatie cu pacientii cu o alimentatie normala de vitamina D, pentur pacientii cu deficiente minore de vitamina, riscul de dementa a fost cu 53% mai mare si la cei cu deficiente severe, riscul de boala a fost de 125% mai mare.

În plus, persoanele cu o concentrație redusă de vitamină D din plasmă au avut cu aproape 70% mai multe șanse să dezvolte boala Alzheimer. În același timp, la persoanele cu deficiență severă, riscurile au crescut cu mai mult de 120% în comparație cu pacienții tratați în mod normal cu aceasta vitamina.

Prevenirea hipovitaminozelor

Principala sursă de vitamina D este expunerea la lumina soarelui. Aceasta vitamina este sintetizată activ în piele, deși cantitatea de radiații UV necesare pentru a sintetiza o cantitate suficientă de vitamina D variază în funcție de vârsta, culoarea pielii, sezonul și starea de sănătate a persoanei. Producția de vitamină D în piele scade odată cu vârsta. În plus, persoanele cu piele întunecată au nevoie de mai multe raze UV ​​pentru a obține un volum complet al vitaminei, în special în timpul lunilor de iarnă.

Datorită folosirii puternice a produselor de protecție solară, tot mai mulți oameni nu primesc expunerea necesară la raze UV, care este o cauză a deficienței vitaminei D. Recent, au fost publicate rezultatele unui studiu care arată că protecția solară cu SPF 15, dacă este utilizată în mod corespunzător, poate reduce producția de vitamina D cu până la 99%. Deși oamenii ar trebui să se protejeze întotdeauna de efectele nocive ale soarelui, este de asemenea cea mai importantă sursă de vitamina D. Pe termen scurt, “băile de soare” în momente nepericuloase vor ajuta la sintetizarea cantităților necesare de vitamina.

Reaprovizionarea stocurilor este ajutata si de alimentele, cum ar fi ouăle (în special, gălbenușul) și peștele gras, cum ar fi somonul, macrou și tonul.

Leave a Reply