Am trecut de la fotograf începător la amator

Gata, și nervii mei au o limită! Parcă în ultima săptămână ghinionul s-a ținut scai de mine, altfel nu-mi explic cum ambele mele compacte au încetat să mai facă vreun serviciu. Samsung-ul recent achiziționat, nu știu dacă a rezistat 6 luni, deoarece ieri a cedat nervos atunci când am încercat să scot card-ul din el, fără să-l opresc. A pâlpâit display-ul de 2-3 ori, s-a stins apoi, obiectivul a rămas scos și gata, asta a fost.

Din ce am înțeles, defecțiunea nu face obiectul garanției deoarece card-ul a fost eliminat în condiții neoptime, nefiind oprită camera. În fine, au fost 250 Lei, nu o avere însă totuși nu am mai auzit de o așa problemă și de așa condiții de utilizare. În fine, asta-i prima problemă.

Cea de-a doua cameră, bătrânul HP R607, începe să scoată anumite pete pe imagini, cel mai probabil de la obiectiv care de la vechime, arată cum arată deși camera a fost destul de bine protejată. Totuși, au trecut cel puțin 5 ani de când o am. Ce pretenții pot avea? Și-a făcut treaba mulțumitor, și încă și-o mai face însă, pe mine chiar nu mă mai mulțumește, deși e veche și are numai 4MP.

Dacă tot în ultima perioadă am fost destul de solicitat și am reușit să strâng o sumă frumușică în mai puțin de o lună, și mai exact 2500 Lei, m-am gândit că decât să investesc 900-1000 Lei într-o cameră digitală care să se apropie de un DSLR, și pusesem ochii pe un Nikon CoolPix L120, mai bine investesc tot ce am câștigat într-un DSLR adevărat, care va rezista sper eu măcar până iese din garanție, adica 3 ani, fără să fie cu mult depășit de tehnologiile ce vor urma.

Astfel, din variantele de DSLR-uri disponibile până în 2500 Lei, am ajuns la două soluții: Canon EOS 550D respectiv Nikon D5100. Ambele sunt camere destul de solide, și chiar am avut ocazia să testez un Nikon, mai exact D3100 în Real prin decembrie anul trecut. Cu D5100 am văzut câteva teste și am rămas impresionat de ISO-ul de care dispune, și de posibilitatea de a face fotografii noaptea însă nu m-a atras acest lucru deoarece eu nu prea voi face fotografii în plină noapte.

Drept urmare, decizia mea a rămas Canon EOS 550D și săptămâna asta o voi și comanda de la F64. Norocul meu este că am un obiectiv 18-55mm cu stabilizator de imagine de la un prieten căruia i s-a stricat 400D-ul, și l-am achiziționat la un preț excepțional de 100 Lei, unii ar spune chiar gratuit.

Pentru moment voi încerca să mă descurc cu el, până voi dispune de alte fonduri pentru a cumpăra un obiectiv mai bun, însă cum eu sunt un foarte începător-amator, consider că-mi va fi suficient să învăț care, ce și cum.

Acum, voi pune mâna frumușel pe câteva ghiduri și manuale, pentru a învăța cum se folosește un DSLR, cel puțin la nivel de amator/începăreț cum îmi place mie să mă numesc. Practic, mă enervam de fiecare dată când ajungeam acasă din concedii și încercam să descarc fotografiile făcute. Rezultatele erau și sunt dezastruoase: Jumătate din fotografii cred că erau mișcate, altele erau prost făcute deoarece “ocheanul” camerei era desincronizat și capta mai mult decât aveam eu nevoie din peisaj, ori focalizarea era proastă. Astfel, oricine îmi cerea să prezint pozele din concediu, refuzam să o fac din start.

Sper să prind repede aceste noțiuni din domeniul fotografiei și să mă acomodez rapid cu un aparat foto profesionist. Îndată ce-l voi primi voi veni cu primele impresii și ulterior cu un review.

Leave a Reply